Onko brändisi valmis post-koronaan? 5 vinkkiä kriisiajan brändijohtamiseen

Brändien reagoinnilla kriisiin on suuri vaikutus siihen, kuinka nopeasti niiden liiketoiminta toipuu kriisin jälkeen.

Korona on iskenyt kuluttajan kukkaroon. Ostamisesta on tullut harkitumpaa ja hankintoja siirretään. Kun tilanne taas normalisoituu, kysymys kuuluukin, miten suhtautuminen aiempiin suosikkibrändeihin muuttuu?

Brändien on seurattava tarkasti, mitä tapahtuu juuri nyt. Samalla fokuksen on jo oltava tulevaisuuden investoinneissa ja selviytymisessä koronan jälkeisessä ajassa. Kriisi voi tarjota mahdollisuuden uudelle innovaatiolle tai uuteen brändipositioon, mutta harva ala pystyy haaveilemaan kasvusta pandemian jyllätessä.

Brändeiltä odotetaan nyt käytännönläheisyyttä

Kantarin tutkimukset aiempien kriisien osalta näyttävät, että brändien reagoinnilla kriisiin on suuri vaikutus siihen, kuinka nopeasti niiden liiketoiminta toipuu kriisin jälkeen.

Koteihinsa eristäytyneet kuluttajat seuraavat mediaa enemmän kuin koskaan ja ovat myös valmiita jakamaan näkemyksiään somessa. Myös verkkokauppa on löydetty aivan eri tavalla. Nyt onkin arvioitava, miten tarpeet ja käyttäytyminen tulevat muuttumaan ja vastattava näihin muutoksiin niin tarjooman, logistiikan kuin viestinnän osalta. Brändeillä ei ole varaa erehdyksiin viestinnässään.

Tutkimme kuukausittain niin maailmalla kuin Suomessa kuluttajien käyttäytymistä, asenteita ja tunnemaailmaa arjen ratkaisuissa. Juuri nyt 61 % suomalaisista ajattelee, että brändien tulee olla käytännönläheisiä ja avuksi jokapäiväisessä elämässä. Brändeiltä odotetaan johtajuutta ja esimerkinomaista käyttäytymistä kriisitilanteessa. Kuluttajat haluavat myös optimistista ajattelua tässä ja nyt, jotta kriisistä selvitään yhdessä.
Kantarin globaalista Covid-19-tutkimuksesta voi lukea tarkemmin tästä linkistä.

"Juuri nyt 61 % suomalaisista ajattelee, että brändien tulee olla käytännönläheisiä ja auttaa jokapäiväisessä elämässä.

Brändin on nyt valittava viestinsä tarkasti

Suomalaiset kuluttajat ymmärtävät, että ajat ovat haastavat niin heille itselleen kuin yrityksille. Vain 6 % suomalaisista on sitä mieltä, ettei brändien pitäisi mainostaa kriisitilanteissa lainkaan. Globaalistikin vain 8 % kuluttajista on tätä mieltä. Sen sijaan brändien on tärkeää valita viestinsä oikein, sillä nyt tehdyt päätökset tulevat muovaamaan kuluttajien mielikuvaa brändistä pitkälle tulevaisuuteen.

"Nyt tehdyt päätökset tulevat muovaamaan kuluttajien mielikuvaa brändistä pitkälle tulevaisuuteen.

Epävarmoina aikoina markkinatutkimuksella on tärkeä rooli sen varmistamisessa, että yrityksessä ryhdytään oikeisiin toimiin yrityksen, sen työntekijöiden ja laajemman ekosysteemin tulevaisuuden varmistamiseksi. Nyt jos milloin tarvitaan ratkaisuja uudenlaisiin kysymyksiin ja näkökulmiin − nopeasti ja oikeaan tietoon perustuen.

Kantarin modernit online-tutkimustyökalut auttavat ymmärtämään kuluttajan tuntoja ja vastaamaan niihin juuri oikealla tavalla. Esimerkiksi digitaalisella kvalitutkimuksella yritys saa käsityksen siitä, miten kodeissaan jumissa olevat kuluttajat reagoivat uusiin ostotapoihin ja suhtautuvat suosikkibrändiinsä uudessa tilanteessa. Tutkimuksella voi myös selvittää, millä tavalla oma brändi voi säilyttää kuluttajan luottamuksen.

5 vinkkiä kriisiajan brändijohtamiseen

  1. Tunnista, mikä kuluttajalle on olennaista. Kuluttajien tarpeet ovat yhä yksilöllisiä. Auta heitä elämään omanlaistaan elämää ja toteuttamaan omia halujaan.
  2. Mahdollista kekseliäisyys. Tue kuluttajaa sellaisilla ideoilla, tuotteilla ja palveluilla, jotka auttavat heitä sopeutumaan tilanteeseen.
  3. Auta luomaan mielenrauhaa ja ilonhetkiä. Mieti, kuinka voit vaikuttaa henkiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiin.
  4. Tue uusien taitojen oppimisessa ja luovuudessa. Tunnista kuluttajan halu olla aktiivisempi ja luovempi tuotteiden ja palvelujen osalta.
  5. Katso tulevaisuuteen. Auta kuluttajaa suunnittelemaan tulevaa kriisinjälkeistä aikaa.

 

Webinaarisarjassamme on kevään mittaan käsitelty muun muassa kuluttajien selviytymisstrategioita, odotuksia brändeille sekä mediakäyttöä ja ostamista kriisiaikana. Kuluttajan muuttunut maailma - globaali tilannekatsaus asenteisiin, odotuksiin ja käyttäytymiseen 20.5.2020. Ilmoittautuminen alkaa 11.5.

 

Lisätietoja

Satu Yrjänen, toimitusjohtaja
050 593 6100, etunimi.sukunimi@kantar.com

 

 

 

Kategoria: 
Blogi