Olisitko valmis luopumaan autostasi?

Olisitko valmis luopumaan autostasi? Käyttäytyminen muuttuu Suomessa hitaasti, maailmalla ollaan avoimempia vaihtoehdoille.

Yksityisautoilu, julkinen liikenne ja pyöräily herättävät meissä suomalaisissa monenlaisia intohimoja ja tunteita. Maailman metropoleihin verrattuna käyttäytymisemme muuttuu kuitenkin hitaasti.

Auto on perinteisesti ollut vapauden symboli ja tavallisen arjen mahdollistaja monelle suomalaiselle. Haluamme liikkua paikasta toiseen vapaasti omassa aikataulussa, ja mielellään ilman muita ihmisiä. Kuulostaako tutulta?

Luultavasti vastasit kyllä, sillä neljässä viidestä suomalaisesta taloudesta löytyy edelleen vähintään yksi auto. Eikä muutosta suhtautumiseen ole havaittavissa nuoremmissakaan sukupolvissa: suomalaisten kuluttajien arvoja, asenteita ja trendejä monitoroivan Kantar MIND -tietokannan mukaan jopa 83 % suomalaisista nuorista haluaa auton tulevaisuudessa – ja myös omistaa sen itse.

”Yksityisautoilu, julkinen liikenne ja pyöräily herättävät monenlaisia tunteita ja intohimoja. Kuitenkaan suomalaisten todellisessa käyttäytymisessä ei liikkumisen osalta ole viime vuosina tapahtunut suuria muutoksia. Sama koskee myös asumista ja syömistä”, kommentoi autoalan asiakkuusjohtaja Jouni Tuominen.

Poikkeuksen päivittäisen liikkumisen osalta tekee tosin pääkaupunkiseutu, jossa muutosta käyttäytymiseen tapahtuu muuta Suomea nopeammin.

”Kenties monipuoliset liikkumisen vaihtoehdot kiinnostaisivat laajemminkin, mikäli vaihtoehtoja olisi tarjolla”, Tuominen pohtii.

Yli kolmannes valmis jättämään auton kotiin maailmalla

Miten on sitten asian laita muualla maailmassa?

Kantar haastatteli tulevaisuuden liikkumisen trendejä ja asenteita tarkastelevassa Mobility Futures -tutkimuksessa yhteensä 20 000 kaupunkilaista 31 maailman metropolissa. Laajassa tutkimuksessa selvitettiin, miten kaupunkilaiset matkustavat nyt, ja miten he haluaisivat matkustaa tulevaisuudessa.

Selvityksen mukaan sekä autoilijat että julkisen liikenteen käyttäjät olivat avoimia muutokselle: Henkilöautolla ajavista 37 prosenttia olisi valmis jättämään autonsa kotiin, ja julkisen liikenteen käyttäjistä 43 prosenttia oli kiinnostunut löytämään vaihtoehtoja liikkumiseensa.

Yksityisautoilusta pidetään kuitenkin muuallakin maailmassa erityisesti statuksen ja käyttömukavuuden vuoksi. Auton käyttöä lisää myös fakta, ettei vaihtoehtoa ole välttämättä tarjolla. 39 prosenttia vastanneista ajaa työmatkansa yksin, mutta moni haluaisi kimppakyydin. Myös yhteiskäyttöautoilu kiinnostaa, joskin sen käyttö on vielä suhteellisen vähäistä.

Lataa englanninkielinen Mobility Futures -raportti

Ympäristöpuheet eivät siirry teoiksi

Henkilöautoilu nostetaan usein tikun nokkaan ympäristökeskustelussa. Kuitenkin koko Suomen kasvihuonekaasuista yli 90 prosenttia päästetään ilmoille muualta kuin henkilöautoista.

Suhteellisuutta havainnoi se, että henkilöautoliikenteen CO2-päästöt ovat Energiaviraston mukaan 5,9 miljoonaa tonnia ja Suomen kahden suuripäästöisimmän tehtaan päästöt ovat 6,7 miljoonaa tonnia.

”Kuluttajien on tehtävä tässä asiassa omia ratkaisujaan. Fakta tietysti on, että ympäristöystävällisin ajomatka on sellainen, jota ei ajeta lainkaan. Toisaalta realistisempi keino voisi olla käyttää vaihtoehtoisia liikkumismuotoja aina silloin, kun se on itselle mahdollista. Suomi on pitkien välimatkojen maa, joten oma auto mahdollistaa monen arjen nyt ja tulevaisuudessa”, Tuominen toteaa.

Autoilijoiden ostoaikeita mittaavan Autoilijabarometrin mukaan ympäristöystävällisyys ei toistaiseksi ole näkynyt uuden auton valinnassa – ainakaan meillä Suomessa. 27 prosenttia uuden auton ostajista lykkää kuitenkin auton hankintaa muista syistä.

”Kuluttajia mietityttää nyt esimerkiksi auton jälleenmyyntiarvon säilyminen, kuinka vaihtoehtoisten käyttövoimien autojen hinnat tulevat muodostumaan, voiko uusin tekniikoihin luottaa Suomen olosuhteissa ympäri vuoden ja tullaanko jokin käyttövoima jopa kieltämään lähitulevaisuudessa”, Tuominen luettelee.

Siksi hän pitääkin tärkeänä, että poliittinen keskustelu aiheen ja tulevien päätösten ympärillä selkeytyisi.

”Vasta sitten kuluttajat pystyvät rauhallisin mielin tekemään valintoja. Epävarmuus on myrkkyä automarkkinoille”, Tuominen päättää.

Testaa, millaista tulevaisuuden liikkujatyyppiä sinä edustat

Jouni Tuominen, etunimi.sukunimi@kantar.com

 

Kategoria: 
Blogi