Toteutamme joka toinen vuosi valtakunnallisen Maatilojen kehitysnäkymät -kyselyn. Tutkimuksessa haastatellaan alkuvuodesta 2022 yhteensä noin 4000 maatalousyrittäjää. Vastaaminen tapahtuu netissä.
Tutkimus tuottaa ajankohtaista tietoa suoraan maatalousyrittäjiltä päättäjille ja elinkeinolle. Tutkimus on poikkileikkaus maatilojen nykytilanteesta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Aihepiiri kattavat tilanpidon jatkumisen ja eri toimintastrategiat. Lisäksi selvitetään valmiudet ja esteet investointeihin ja tilan kehittämiseen.
Säännöllisesti toteutettuna tutkimuksen avulla nähdään mikä on muuttunut, jolloin voidaan arvioida muutosten merkitystä, nähdään uhat ja mahdollisuudet.
Tutkimus haastaa päättäjiä ja elinkeinoa miettimään keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi ja toimenpiteiden kohdentamiseksi
Kyselyn tulosten perusteella laaditaan asiantuntijatyönä Maatilojen Kehitysnäkymät -raportit maatalouden eri tuotantosuunnista sisältäen ennusteet maatalouden toimintaympäristömuutoksista ja niiden vaikutuksista tuotantoon ja rakenteeseen tuotantosuunnittain sekä alueittain. Suuri tutkimusnäyte mahdollistaa raportoinnin myös asiakkaan omalla aluejaolla. Raportointi valmistuu kesän 2022 aikana.
Tutkimuksessa selvitetään vuoteen 2030 alueittain:
- Maatilojen tuotanto- ja investointisuunnitelmat
- Maatilojen lukumäärän ja rakenteen kehittyminen, tilakoko, peltoala
- Sukupolvenvaihdosnäkymät
- Tuotantosuuntien kehitysennusteet; tilaluku, rakenne, tuotantomäärät
- Tuotantosuuntien kannattavuusnäkymät ja tilan investointien esteet
- Maaseudun kehittämisen suunnat (toimintatavat, yrittäjyys, työvoiman käyttötarpeet, koulutustarpeet)
- Luomutuotannon näkymät
Sektorikohtaiset raportit eri tuotantosuunnista:
- Maidontuotanto
- Naudanlihantuotanto
- Sianlihantuotanto
- Lampaanlihantuotanto
- Kananmunantuotanto
- Viljantuotanto
- Muu kasvintuotanto
Lisätietoja Reijo Pirttijärvi, etunimi.sukunimi@kantar.com