Kotimaan matkailun suosio kasvoi

Tiedote, julkaisuvapaa 12.1. klo 9.30

Kotimaan matkailun suosio kasvoi

Suomalaiset matkustivat vuonna 2016 kotimaan kohteissa edellisvuotta enemmän. Eurooppalaisten matkakohteiden suosio on pysynyt vakaana.

Suomalaisista 75 % ilmoitti matkailleensa kotimaan kohteissa ja 58 % ulkomaan kohteissa vuoden 2016 aikana. Ulkomaan matkakohteista selkeästi suosituimpia olivat Euroopan kohteet (63 % kaikista ulkomailla matkustaneista), Baltia (46 %) ja Pohjoismaat (42 %). Tulokset käyvät ilmi Matkamessujen Kantar TNS:llä teettämästä tutkimuksesta.

Keskimäärin suomalainen teki 4,6 kotimaan ja ulkomaan vapaa-ajan matkaa viime vuoden aikana.

Lomamatkaennuste 2017

61 % suomalaisista aikoo matkustaa kotimaan kohteisiin tämän vuoden aikana, 47 % muualle Eurooppaan, 26 % Pohjoismaihin ja 23 % Baltiaan.

Suosituimmat matkatyypit kotimaassa ovat matkat sukulaisten tai ystävien luo (39 %), automatkat (35 %), ajanvietto loma-asunnossa (25 %) ja kaupunkilomat (31 %).

Ulkomaille matkustettaessa suomalaiset suosivat kaupunkilomia (36 %), rantalomia (20 %), risteily- tai laivalomia (22 %), matkoja sukulaisten ja tuttavien luo (11 %) sekä lomia omassa tai vuokratussa loma-asunnossa (8 %).

– Matkailutapoja on koko ajan enemmän, ja suomalaiset tekevätkin nykyisin hyvin monenlaisia matkoja. Esimerkiksi lähialueille ja kotimaahan suuntautuvat matkat lisääntyivät viime vuonna. Myös monet suomalaisten perinteisesti suosimat Euroopan matkakohteet houkuttelivat edellisvuosia enemmän, kertoo Suomen matkatoimistoalan liiton SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Tutkimuksen toteutus

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Matkamessujen toimeksiannosta. Gallup Forumissa -paneelissa esitettyihin kysymyksiin vastasi väestöä edustavasti 1081 henkilöä 28.11.–4.12.2016 välisenä aikana. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on +-3 prosenttiyksikköä. Lomamatkaennuste on suomalaisten oma arvio tehdyistä matkoista ja tulevista matkasuunnitelmista. Lomamatkaennuste sisältää myös tilastoimattomat matkat (mm. matkat mummolaan tai mökille), eivätkä tulokset ole vertailtavissa matkanjärjestäjien tilastojen kanssa. Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 19.–22.1.2017. Vuoden 2017 partnerimaa on Turkki. Samaan aikaan myös Caravan-messut. Matkamessujen ohjelma, näytteilleasettajat ja tiedot medialle mm. akkreditoitumisesta ja tilaisuuksista verkkosivuilla www.matkamessut.fi.

Lisätietoja lomamatkaennusteesta:
Kantar TNS, tutkimuspäällikkö Anne Lahtinen, 050 560 3186, etunimi.sukunimi@tnsglobal.com

Lisätietoja Matkamessuista:
Messukeskus, tiedottaja Antti Karjunen, 050 574 3444, etunimi.sukunimi@messukeskus.com

Kategoria: 
Ajankohtaista