Taantuma näkyy etenkin palveluiden verkkokaupassa

Vähittäiskauppa kasvoi verkossa vuoden alkupuoliskolla selvästi.

Sen sijaan palveluita suomalaiskuluttajat ostivat verkosta aiempaa vähemmän, minkä takia koko verkkokauppa kääntyi laskuun. Neljässä vuodessa koko verkkokauppa on kasvanut 12 prosenttia.

TNS Gallupin, Kaupan liiton ja Asiakkuusmarkkinointiliiton Verkkokauppatilaston mukaan suomalaiset ostivat tavaroita, palveluja ja sisältöjä verkosta tämän vuoden alkupuoliskolla yhteensä 4,9 miljardilla eurolla. Se on lähes 4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Lasku johtui siitä, että palveluja ostettiin nyt verkosta aiempaa vähemmän. Verkkokaupan suurimpaan ryhmään, matkailupalveluihin, käytettiin rahaa 9 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Myös rahoituspalvelujen verkkokauppa supistui viime vuodesta peräti 60 prosenttia. Kun rahoituspalvelut vielä viime vuonna olivat 5 prosenttia koko verkkokaupasta, nyt niiden osuus on enää 2 prosenttia.

Verkon rahapelejä pelattiin vuoden alkupuoliskolla kuitenkin edelleen paljon. Ne ohittivat alkuvuonna jo elektroniikan verkkokaupan toiseksi suurimpana ryhmänä. Rahapelit muodostavat nyt 11 prosenttia koko verkkokaupasta.

"Verkkokaupassa käyminen on arkipäivää suurimmalle osalle suomalaisista: Jopa 60 prosenttia netin käyttäjistä vierailee verkkokaupassa viikoittain. Kuluttajien ostomotiivien tunteminen ja niihin vastaaminen auttavat yrityksiä löytämään kasvua. Oikein kohdistetulla markkinoinnilla on suuri merkitys siihen, miten asiakkaita saadaan paitsi käymään myös ostamaan verkkokaupasta", TNS Gallupin kehitysjohtaja Ville Wikström sanoo.

"Taantumassa asiakkaan pitäminen ja hurmaaminen ovat ytimessä. Asiakaskeskeisimmät verkkokaupat välttävät parhaiten uusasiakkaiden jatkuvan globaalin huutometsästyksen ja ne myös poimivat kasvun hedelmät", Asiakkuusmarkkinointiliiton toimitusjohtaja Jari Perko korostaa.

Vähittäiskauppa verkossa kasvaa

Taantumasta huolimatta tavaroiden ostaminen verkosta yleistyy. Verkkokauppatilastosta selviää, että vähittäiskaupan tuotteita ostettiin verkosta yhteensä 1,7 miljardilla eurolla eli 9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavan aikaan. Samaan aikaan koko vähittäiskauppa menetti Tilastokeskuksen mukaan liikevaihtoa puoli prosenttia.

"Vähittäiskaupan kasvu verkossa kertoo ennen kaikkea kuluttajien siirtymisestä kanavasta toiseen. Osa kasvusta on valunut myös ulkomaisiin verkkokauppoihin. Esimerkiksi rautakauppa verkossa kasvoi, kun digitaalinen ostaminen on yleistynyt, mutta tämä ei ole kasvattanut koko rautakaupan liikevaihtoa", Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja kertoo.

Sen sijaan esimerkiksi elektroniikkaa kuluttajat ovat jo tottuneet ostamaan verkosta. Elektroniikan verkkokauppa kasvoikin maltilliset kaksi prosenttia viime vuodesta. Reippaaseen kasvuun puolestaan ylsi lemmikki- ja eläintarvikkeiden verkkokauppa, jossa on ryhdytty panostamaan monikanavaisuuteen. Lemmikki- ja eläintarvikkeiden verkkokauppa olikin yksi vähittäiskaupan eniten kasvaneista ryhmistä. Kasvua vuoden alkupuoliskolla kertyi yli 30 prosenttia.

Vuodesta 2010 asti kerätystä Verkkokauppatilastosta käy ilmi, että suomalaiskuluttajien verkosta ostamien tavaroiden, palvelujen ja sisältöjen arvo on nyt 12 prosenttia suurempaa kuin neljä vuotta sitten. Nopeimmin neljässä vuodessa on kasvanut vähittäiskauppa, lähes 30 prosentilla. Palvelujen verkkokauppa on kasvanut samassa ajassa 7 prosenttia.

Elintarvikkeiden verkko-ostokset ovat kahdessa vuodessa kasvaneet yli 60 prosenttia. Osittain huimaan kasvuun vaikuttavat alkoholin verkko-ostokset ja -tilaukset, joita tehdään myös ulkomailta. Nopeasta kasvusta huolimatta kuluttajien verkon kautta ostamat elintarvikkeet ovat vain alle puoli prosenttia koko suomalaisesta päivittäistavarakaupasta.

Verkkokauppatilasto 2014H1.pdf

 

Taustatietoa tutkimuksesta: 

Verkkokauppatilasto perustuu kuluttajakyselyyn, jota varten on haastateltu lähes 6 000 kuluttajaa. Vuosittain haastatteluja tehdään noin 12 000 kappaletta. Tutkimuksessa kuluttajilta kysytään kvartaaleittain, kuinka paljon ja minkäkielisistä verkkokaupoista he ovat tehneet verkko-ostoksia edellisten kolmen kuukauden aikana.

TNS Gallupin toteuttama kysely kattaa sekä tavarakaupan että palvelujen ostamisen ja palveluvaraukset. Seurannassa on mukana yhteensä 30 tuoteryhmäluokkaa ja noin 70 alaluokkaa. Tilastoa on kerätty vuodesta 2010 lähtien.

Lisätiedot:

kehitysjohtaja Ville Wikström, TNS Gallup, p. (09) 6135 0674, ville.wikstrom(at)tnsglobal.com
pääekonomisti Jaana Kurjenoja, Kaupan liitto, p. (09) 1728 5134, jaana.kurjenoja(at)kauppa.fi
toimitusjohtaja Jari Perko, Asiakkuusmarkkinointiliitto, p.040 5659700, jari(at)asml.fi

Kategoria: 
Lehdistötiedote