Verkkokauppa jatkoi kasvuaan alkuvuonna

Suomalaiset ostivat verkosta vuoden alkupuoliskolla tavaroita ja palveluita jälleen ennätysmäärän. Tuoreen tutkimuksen mukaan verkko-ostokset lisääntyivät tammi-kesäkuussa 6 prosenttia edellisvuodesta. Suurimmista tuoteryhmistä eniten on lisääntynyt rahoituspalveluiden ja vaatteiden verkko-ostaminen. Kaikkiaan verkkokaupan kasvun ennakoidaan jatkuvan.

TNS Gallupin, Kaupan liiton ja Asiakkuusmarkkinointiliiton Verkkokauppatilaston mukaan verkkokauppa ylsi kokonaisuudessaan 5,1 miljardiin euroon tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Lukuun sisältyvät verot ja toimituskustannukset. Viime vuoden vastaavasta ajankohdasta kuluttajien tekemät ostokset lisääntyivät noin kuusi prosenttia.

Lähes 40 prosenttia verkkokaupasta oli edellisvuosien tapaan matkailua ja matkustamista. Matkailu onkin verkkokaupan suurin yksittäinen tuote- ja palveluryhmä.

Suurimmissa tuoteryhmissä, joissa kuluttajien yhteenlasketut ostokset olivat vähintään 100 miljoonaa euroa ensimmäisen puolen vuoden aikana, kovimmat kasvuluvut olivat rahoituksessa ja pukeutumisessa. Pikavippejä, luottoja ja sijoituspalveluita hankittiin verkon kautta 44 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Vaatteita ostettiin verkosta nyt 20 prosenttia aiempaa enemmän.

"Verkko-ostajien määrä kasvaa edelleen. Nyt jo 75 prosenttia aktiivi-ikäisistä suomalaisista on tehnyt verkko-ostoja. Vaikka nuoret ovatkin aktiivisimpia verkkokauppojen asiakkaita, ovat myös eläkeläiset innostuneet nettikaupan mahdollisuuksista", TNS Gallupin Digital-yksikön johtaja Ville Wikström kertoo.

Hurjimmat kasvuprosentit nähtiin aikuisviihteen, lastentarvikkeiden ja elintarvikkeiden verkkokaupassa, jotka kuitenkin euromääriltään ovat hyvin pieniä verkkokaupan ryhmiä.

Kaikissa verkkokaupan tuoteryhmissä ostot eivät kuitenkaan lisääntyneet, sillä esimerkiksi maksullisia sisältöjä ladattiin aikaisempaa vähemmän. Eniten vähenivät musiikin ja elokuvien sekä valokuvien verkko-ostokset, joita ostettiin neljänneksen viimevuotista vähemmän.

Myös autokaupan verkko-ostokset vähenivät. Kuluttajien lisääntynyt epävarmuus näkyykin samalla tavalla autojen verkkokaupassa kuin koko autokaupassa. Viime vuonna autojen verkkokauppa romahti lähes 22 prosenttia edellisvuodesta, ja tämän vuoden alkupuolella verkkomyynti pieneni vielä 8 prosenttia. Autojen verkkokaupan muutokset noudattavat autojen koko vähittäiskaupan arvon muutoksia Suomessa.

"Verkkokauppa on kuin maailmanliigan kymmenottelu, vaikea ja haastava taitolaji kovassa seurassa. Pärjätäkseen täytyy reippaasti tavoitella maailmanluokan suoritustasoa, muu ei riitä", Asiakkuusmarkkinointiliiton toimitusjohtaja Jari Perko sanoo.

Vähittäiskaupan tuotteiden verkkokauppa kasvoi vauhdikkaasti

Pelkästään vähittäiskaupan tuotteita** ostettiin alkuvuonna verkosta 1,5 miljardilla eurolla. Kasvu oli nopeampaa kuin koko verkkokaupassa yhteensä: lähes 9 prosenttia.

Vähittäiskaupan tuotteiden verkko-ostokset olivat alkuvuonna 7,2 prosenttia koko suomalaisen vähittäiskaupan arvonlisäverollisesta myynnistä. Osuus on noussut puoli prosenttiyksikköä viime vuodesta. Erikoiskaupassa verkko-ostosten osuus on kasvanut hieman nopeammin. Nyt verkkokaupan osuus koko erikoiskaupasta oli 17,5 prosenttia, kun se viime vuoden alkupuoliskolla oli 16 prosenttia.

Vaikka päivittäistavarakauppa on suomalaisen vähittäiskaupan suurin alatoimiala, elintarvikkeiden ja alkoholin osuus vähittäiskaupan verkko-ostoksista on vielä vähäistä, vain 2,5 prosenttia ja koko verkkokaupasta 0,8 prosenttia. Kasvu on kuitenkin nopeaa; vilkastunut alkoholin verkkokauppa siivitti elintarvikkeiden verkkokauppaa peräti 56 prosentin kasvuun.

"Verkkokauppa merkitsee sitä, että suomalainen kauppa kilpailee kuluttajista kansainvälisten toimijoiden kanssa. Siksi on tärkeää, että Suomessa ei enää lisätä kaupan verotusta ja sääntelyä. Täällä pitää olla samat toimintaedellytykset kuin ulkomaisilla kilpailijoilla", Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala sanoo.

** Verkkokauppatilaston vähittäiskauppa ei vastaa Tilastokeskuksen vähittäiskaupan toimialaluokitusta. Verkkokauppatilastossa luokitus on tehty tuote- ja palveluryhmittäin. Kyselyssä kuluttajat luokittelevat ostoksensa tuote- ja palveluryhmien mukaan siitä riippumatta, mille toimialalle tuotetta tai palvelua myyvä yritys kuuluu. Verkkokauppatilaston vähittäiskauppa ei sisällä autoja ja polttoaineita.

Verkkokauppatilasto 2013 H1.pdf

Taustatietoa tutkimuksesta:

Tammi-kesäkuun tilasto perustuu kuluttajakyselyyn, jota varten on haastateltu 6 206 kuluttajaa. Tutkimuksessa kuluttajilta kysytään, kuinka paljon ja minkäkielisistä verkkokaupoista he ovat tehneet verkko-ostoksia.

TNS Gallupin toteuttama kysely kattaa sekä tavarakaupan että palvelujen ostamisen ja palveluvaraukset. Seurannassa on mukana yhteensä 30 tuoteryhmäluokkaa ja 70 alaluokkaa.

 

Lisätietoa:

Digital-yksikön johtaja, Ville Wikström TNS Gallup, p. (09) 6135 0674, ville.wikstrom(at)tnsglobal.com

pääekonomisti Jaana Kurjenoja, Kaupan liitto, p. (09) 1728 5134, jaana.kurjenoja(at)kauppa.fi

toimitusjohtaja Jari Perko, Asiakkuusmarkkinointiliitto, p.040 5659700, jari(at)asml.fi

Kategoria: 
Lehdistötiedote