IPad vapauttaa, viihdyttää ja tehostaa ajankäyttöä

TNS Atlaksen mukaan tabletteja tai sähköisiä lukulaitteita käyttää noin 400 000 suomalaista. Monissa talouksissa tabletti on vielä perheen yhteiskäytössä, tai laitteen makuun on päästy työpaikalla tai koulussa. IPadin aktiivikäyttäjien kokemukset laitteestaan ovat varsin positiivisia. He kokevat tabletin vapauttavan, viihdyttävän ja tehostavan ajankäyttöä.

Tablettien käyttö vielä hyvin toimeentulevien herkkua

Tyypillinen tabletin tai sähköisen lukulaitteen käyttäjä on hyvätuloinen ja hyvin koulutettu pääkaupunkiseudulla tai muissa suurkaupungeissa asuva. Enemmistö tablettien käyttäjistä on miehiä. Myös lapsiperheet korostuvat tablettien käyttäjissä.

IPadin käyttäjä viettää laitteensa parissa lähes kolme varttia päivässä

Tablettien ja sähköisten lukulaitteiden käyttäjistä tabletteja käyttävät eniten iPadin käyttäjät, lähes kolme varttia päivässä. Muiden tablettien ja sähköisten lukulaitteiden käyttäjien aika laitteidensa parissa on selvästi pienempi, alle 30 minuuttia päivässä.

Verkkosivujen selailu, sähköposti, pelaaminen ja sanomalehtien lukeminen suosituimmat tablettien käyttötarkoitukset

Internetin verkkosivujen selailu, sähköpostin käyttö, pelaaminen ja sanomalehtien lukeminen ovat iPadin käyttäjien suosituimmat tabletin käyttötarkoitukset. Verkkoselailu ja pelaaminen ovat yhtä suosittuja iPadin nais- ja mieskäyttäjissä, mutta sähköpostiin, e-kirjojen lukemiseen, videoiden katseluun ja lehtien lukemiseen käyttävät miehet tablettia naisia useammin. 30-49-vuotiaiden iPadin käyttäjien käyttötarkoituksissa korostuvat verkkoselailu, aikakauslehtien lukeminen, ja karttojen käyttö. Yli 50-vuotiaiden tablettikäytössä korostuvat sanomalehtien lukeminen ja reittiohjeiden käyttö.

Painettujen aikakaus- ja sanomalehtien lukemisesta iPadin käyttäjät eivät ole ainakaan vielä luopuneet, vaikka ovatkin lehtien verkkosivuja keskivertoväestöä aktiivisemmin käyttäviä. Suhteessa koko väestöön iPadin käyttäjiä tavoittavat erityisesti autoilun ja tekniikan lehtien ja harrastelehtien verkkosivut ja päiväsanoma-, taloussanoma- ja iltapäivälehtien verkkosivut.

IPad nopeuttaa nettiin pääsyä ja helpottaa arkea

Avoimeen kysymykseen "Mitä iPad merkitsee Sinulle?" saatiin TNS Atlaksessa lukuisia vastauksia. IPadin nimeen vannovat ja laitteeseensa hyvin perehtyneet kertoivat iPadin merkitsevän vapautta nauttia internetin sisällöstä ajasta ja paikasta välittämättä. He kokivat iPadin helpottaneen myös arkea läppäriä nopeamman nettiin pääsyn ansiosta tai vaikkapa ruokaohjeiden selaamisessa ruokaa laittaessaan. "Luen siitä joka päivä kirjoja ja osallistun keskustelupalstoille, luen netissä, välillä pelaankin. Pelaamista lähinnä työmatkoilla, kun kaipaan jotain vaihtelua lukemiseen. Uutena asiana olen löytänyt vastikään julkaistuja erikoisharrastelehtiä näköispainoksina, jotka on iPadilla edullisempia kuin lehtinä (ja aina mukana!)".

Osalla iPad on yhteiskäytössä joko omassa perheessä tai työpaikalla  ja käyttöä vielä harjoitellaan: "IPad on minulla vielä kokeilun alla. Muodostuu toivottavasti tärkeäksi apuvälineeksi työssäni, mutta myös viihdyttää."  

Nuorimmat omaksuvat tablettien käytön pelaamalla:  "IPad on meillä lasten pelikoneena, 4-vuotias pelaa sillä Angry Birdsia"." Koulun iPadilla on mukava välitunnilla pelata Angry Birdsiä".

Lifestyle-analysoinnissa iPadin käyttäjät paljastuvat merkkitietoisiksi edelläkävijöiksi, jotka nauttivat shoppailusta ja viimeisimmistä muotitrendeistä. Kodin hankinnoissaan he suosivat viimeisintä tekniikkaa  ja haaveilevat älykodista. IPad sopinee tällaisen kotiin täydellisesti: "Se (iPad) on vähän "aikuisten lelu" minulle. Turhake, ei välttämätön, mutta kiva olemassa. Sitä on helppo ja mukava käyttää ja se tuntuu uuden ajan laitteelta."

Lähde: TNS Atlas tammi-maaliskuu 2012 aineisto.

Lisätietoja: Sinikka Laine
 

TNS Atlas syväluotaa suomalaisten elämäntyylejä, mediakäyttöä ja suhtautumista brändeihin. Edellä mainitut tiedot perustuvat TNS Gallupin internetpaneelissa toteutettuun TNS Atlas tammi-maaliskuu 2012 -aineistoon, jossa haastateltiin 5463 15-69-vuotiasta suomalaista.

Kategoria: 
Uutiskirje