Kuluttaja on kännykän päässä, onko suomalainen kauppa?

Lähes 70 prosentilla suomalaisista on käytössään älypuhelin ja yli kolmanneksella tablet-laite. Mukana kulkevat laitteet tarkoittavat myös laitteiden parissa vietetyn ajan siirtymistä uusiin paikkoihin: mobiililaitteiden kasvava joukko alkaa näkyä myös kuluttamisen tukena kivijalkakaupoissa.

Kännykkä apuriksi myymälään

Merkittävä joukko älypuhelin- tai tablet-laitteiden käyttäjistä on tarkistanut älypuhelimella tai tablet-laitteella liikkeiden aukioloajan tai sijainnin - joko liikkuessa tai kotona ollessaan. Myymäläympäristössä selvästi suosituin toiminto on tuotteiden kuvaaminen, joka on erityisen suosittua kalusteita ja sisustustuotteita ostettaessa. Myymälöissä käsi kännykkätaskulla kulkevat etenkin alle 35-vuotiaat.

Myös paikannukseen perustuva myymäläviestintä sallitaan kasvavassa määrin. Monessa käyttötavarakaupan ketjussa noin kolmasosa kanta-asiakkaista antaisi yritykselle luvan myymälässä ollessaan lähettää kännykkään tietoa ajankohtaisista tarjouksista ja kanta-asiakaseduista.

Tiedot käyvät ilmi MobileForumin TNS Gallupilla teettämästä Mobiilipulssitrenditutkimuksesta, joka selvittää suomalaisten kuluttajien nopeasti muuttuvia tapoja käyttää mobiililaitteita ostamisen tukena kaupan ostoprosessin eri vaiheissa.

Kaupan mobiiliapplikaatiot tiensä alussa

Suomalaisten aktiivisin sovelluskäyttö kohdistuu tällä hetkellä sosiaaliseen mediaan ja uutismedioihin. Ladatuimpia ja käytetyimpiä sovelluksia ovat Facebook, YouTube, Google ja WhatsApp. Kotimaisista toimijoista kärjessä ovat Ilta-Sanomien, Yle Areenan ja Iltalehden appsit. Kaupan alan mobiilisovellusten käyttö on vasta ottamassa ensimmäisiä askeliaan. Monella suurella kauppakeskuksella on esimerkiksi tarjolla mobiilisovellus asiakkailleen, mutta keskimäärin vain yksi neljästä kyseisissä kauppakeskuksissa asioivasta kuluttajasta tietää sovelluksen olemassaolosta.

TNS Gallup toteutti tutkimuksen tiedonkeruun elokuussa 2014. Tutkimukseen vastasi 1011 15-69-vuotiasta suomalaista.

Laajemmat tutkimustulokset ovat saatavilla MobileForumin jäsenille.

 

Lisätietoja
TNS Gallup, Reeta Sutinen 040 511 9936
PCE Helsinki, Jouni Pöllänen 0400 465 727
Dagmar, Sakari Forslund 040 503 0337
www.mobileforum.fi

Kategoria: 
Uutiskirje