Taidemuseot houkuttelevat rajattua osaa kansasta

Suomalaiset taidemuseot kehittävät palveluitaan yhä monipuolisemmiksi, tavoitteena kiinnostava kokonaisuus, joka toimii sekä elämyksen että oppimisen kannalta. Suomalaiset vierailevat kuitenkin museoissa ja taidenäyttelyissä harvakseltaan - edes kaikki taiteesta kiinnostuneet eivät vieraile vuosittain taidemuseossa.

Noin kaksi viidestä suomalaisesta pitää itseään ainakin jonkin verran taiteesta kiinnostuneena. Heistä noin kolmasosa on varsinaisia taiteen rakastajia. Yhtä moni suomalainen on kuitenkin heidän vastakohtansa eli taide ei kiinnosta lainkaan.

Taiteesta kiinnostuneet ovat usein itsekin luonteeltaan luovia ihmisiä. Monipuolisuus ja monialaisuus ovat heidän pysyviä elämänasenteitaan ja he kokevat tärkeäksi auttaa niitä, jotka apua tarvitsevat. Etenkin yli 50-vuotiaat naiset, korkeasti koulutetut ja hyvätuloiset, ylemmät toimihenkilöt sekä eläkeläiset sanovat olevansa kiinnostuneita taiteesta. Toisaalta heitä löytyy keskimääräistä enemmän myös esimerkiksi nuorissa naisissa.

Reilu kolmannes suomalaisista käy ainakin kerran vuodessa jossain museossa tai taidenäyttelyssä. Huonoiten taidemuseot tavoittavat kilpailuhenkisiä ja statushakuisia suomalaisia, tasaisen turvallista elämäänsä arvostavia suomalaisia sekä huoletonta ja "pinnallista" arkea eläviä suomalaisia. Taidemuseoilla on siis edessään vielä paljon työtä, jotta ne onnistuvat tavoitteessaan madaltaa taiteeseen tutustumisen kynnystä.

Lähteet: TNS Monitor ja TNS Atlas.

 

Lisätietoja
Nina Frosterus
Puh. (09) 613 500
etunimi.sukunimi@tnsglobal.com

Kategoria: 
Uutiskirje