SDP ja Keskusta kärjessä kohti vaaliputkea

Puolueissa ja muuallakin odotetaan – joskus innokkaasti, joskus ehkä vähän jännittyneissäkin tunnelmissa - TNS Gallupin tuoreinta mittaustulosta. Puoluekannatusarvio julkaistaan kuukausittain Helsingin Sanomissa.

Poikkeuksellisen suuria muutoksia viime syksynä

Vaalivuosi 2015 tarjosi puoluekannatusta seuraaville paljon jännitystä. Eduskuntavaaleja kohti tiivistyi kova kilpailu siitä, mikä on Suomen Keskustan jälkeen maamme toiseksi suurin puolue.

Perussuomalaiset sekoitti varsinaisen vaalipäivän jättikirillään monen jo selvänä pitämän tilanteen nousten takamatkalta toiseksi suurimmaksi. Kansallinen Kokoomus sai enemmän ääniä kuin Perussuomalaiset, mutta yhden edustajan vähemmän. Ennakkoäänien kakkonen SDP joutui loppujen lopuksi tyytymään neljänteen sijaan.

Hallituspuolueista vain Keskusta on pystynyt pitämään asemansa. Oppositiossa toimineen SDP:n kannatus alkoi syksyllä nousta raketin tavoin. Tuoreimman TNS Gallup Oy:n kannatusarvion mukaan SDP on tällä hetkellä Suomen eniten kannatettu puolue.

Kun SDP aloitti nousunsa, alkoi Perussuomalaisten kannatuspohja murentua. Puolue on viimeisissä mittauksissa pudonnut viidenneksi vaalien jälkeen yhä suositummaksi muuttuneen Vihreän liiton taakse.

Liike nukkuvien puolueeseen edelleen suurempaa kuin puolueiden välillä

”Poikkeuksellisen suurista muutoksista huolimatta puoluekannatusta on syytä edelleen pitää melko stabiilina ilmiönä”, toteaa TNS Gallupin Public Affairs -johtaja Sakari Nurmela.

Vaikka ns. liikkuvia äänestäjiä on nykyisin selvästi enemmän kuin aiemmin, ovat useimmat suomalaiset varsin puolueuskollisia. Jos omaan puolueeseen asetettu toivo joskus joutuu koetukselle, edelleen on yleisempää siirtyä seuraamaan tilanne sivusta eli ns. nukkuvien puolueeseen, kuin vaihtaa leiriä.

”Kun kannatukset heilahtelevat, vedetään helposti turhankin suoria johtopäätöksiä siitä, kuka on menettänyt kannattajiaan ja kenelle. Kannatusarvioissa rekisteröityvät vain niiden käsitykset, jotka sillä hetkellä kannattavat jotain puoluetta. Puoluekannatus onkin eräänlaista nollasummapeliä”, Nurmela muistuttaa.

Vaikuttavatko kannatusarviot ihmisten käyttäytymiseen?

Varsinkin vaalien yhteydessä keskustellaan usein siitä, ohjaavatko mielipidetutkimukset äänestäjien valintoja. Toisaalta puhutaan ns. bandwagon-ilmiöstä eli voittajien vankkureihin hyppäämisestä. Tämän vastakohta on underdog-ilmiö eli asettuminen altavastaajan puolelle.

Heti eduskuntavaalien jälkeen toteutetussa TNS Gallup Oy:n vaaliseurantatutkimuksessa vain harvat myönsivät, että antaisivat mielipidetiedustelujen vaikuttaa päätöksiinsä.

Joka kolmas äänestysikäinen kertoi seuranneensa vaalien alla julkaistuja kannatusarvioita. Vain noin kymmenesosa kertoi niiden vaikuttaneen omaan äänestyspäätökseensä. Sen sijaan puolet suomalaisista uskoo, että meillä muilla on taipumus hypätä vaaleissa voittajien kelkkaan.

 

Lisätietoja

Sakari Nurmela, Director Public Affairs
Puh. (09) 613 500
etunimi.sukunimi@tnsglobal.com

 

TULOSSA OLEVA VAALIPUTKI

Kuntavaalit 2017

Maakuntavaalit 2017

Presidentinvaali 2018

Eduskuntavaalit 2019

Europarlamenttivaalit 2019

 

 

 

Kategoria: 
Uutiskirje