Kaikki suomalaiset ovat netissä – vai ovatko?

Netinkäyttö on suomalaisille arkipäivää. Netti on kaikkialla ja koko ajan läsnä. Huolimatta vanhemman polven netinkäytön yleistymisestä joukosta kuuluu myös soraääniä, jotka ovat huolissaan palveluiden yhä voimakkaammasta keskittymisestä verkkoon.

Kuukausitasolla kaikki alle 50-vuotiaat suomalaiset ovat käyttäneet nettiä jollain laitteella johonkin tarkoitukseen – 65-79-vuotiaista eläkeikäisistäkin jo 73 %. Senioreiden netinkäytön ero koko väestöön on pienentynyt vauhdilla, mutta reilu neljännes eläkeikäisistä ei käytä internetiä lainkaan. Yritykset ja julkiset toimijat panostavat voimakkaasti verkkopalveluihin - onko siis nettiä käyttämättömien mukauduttava enemmistön toimintatapoihin? Missä määrin yhteiskunnan tulisi taata tälle vähemmistölle palveluiden saatavuus netin ulkopuolella?

Digitaalinen naapurimme Viro on tietoyhteiskunnan edelläkävijä. On sähköistä asiointia, henkilökorttia, e-kansalaisuutta ja sähköinen äänestäminenkin onnistuu. Meillä Suomessa on tähän vielä matkaa. Suurin osa väestöstä kuitenkin pystyy ja on halukas toimimaan sähköisesti ”verkkokansalaisena”. Olemmeko kuitenkin asenteemme vankeja ja himmailemme viimeistä, varsinaista digiloikkaa?

Kantar TNS:n tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisista 93 % käyttää internetiä kuukausitasolla ja älypuhelimen omistaa 80 %. Tiedot on kerätty puhelinhaastatteluin helmikuussa 2017. Lähde: TNS Mind, NetTrack 2017.

 

Lisätietoja
Nina Frosterus, etunimi.sukunimi@tnsglobal.com

 

 

Kategoria: 
Uutiskirje