Mistä ruoka tulee lautaselle tulevaisuudessa – horisontissa vuosi 2030

Suomen maatalous on alati rakennemuutoksessa - tiloja lopettaa ja jäljelle jäävien keskikoko kasvaa. Millä eväillä viljelijät jatkossa ruokaa tuottavat? Miten suomalaista ruokaa riittää lähivuosina lautaselle?

Ruoka kiinnostaa meitä kaikkia, mutta mistä ruoka tulee lautaselle jatkossa? Maataloutta harjoitetaan monen ristipaineen alla. Erilaiset säädökset, markkinoiden toimivuus, sääolosuhteet ja laajemminkin ilmastonmuutos asettavat toiminnalle reunaehtoja. Uusia mahdollisuuksia on kuitenkin myös viriämässä, esimerkkinä vaikkapa luomutuotanto ja kauran tuotanto.

Hallitusohjelman mukaan kotimaisten luomutuotteiden osuutta ruoantuotannossa halutaan lisätä. Tuotannon pinta-alat ovat kasvaneet, mutta miltä tilanne näyttää lähivuosina ja miten tarjonta ja kysyntä kohtaavat? Entä onko kaurabuumi jatkumassa?

Ympäristöön liittyvät kysymykset ovat keskeisiä teemoja. Vuonna 2020 lähes puolet viljelijöistä sanoi  ilmastokeskustelun vaikuttaneen mielialaan negatiivisesti. Onko tilanne muuttunut, ja mihin suuntaan? Entä miten eri ympäristötoimet, esimerkiksi hiiliviljely, kiinnostavat viljelijöitä?

Maatilojen kehitysnäkymät -tutkimus luo pohjan erilaisille skenaarioille – miten käy kansallisen kilpailukyvyn tai omavaraisuuden. Tutkimus kertoo maatilojen nykytilanteesta ja tilanpidon jatkumisesta mutta myös tilojen energiaratkaisuista ja ympäristötoimenpiteistä.

Keräämme yli 4000 maatalousyrittäjän näkemykset tässä kahden vuoden välein toistettavassa monitilaajatutkimuksessa. Tilaajat pääsevät kustannustehokkaasti hyödyntämään laajaa ja ainutlaatuista aineistoa. Omia liiketoimintakysymyksiä on mahdollista lisätä kyselyyn syksyn aikana. Tulokset ovat mallinnettavissa yrityksesi tai organisaatiosi omalla maantieteellisellä aluejaollasi.

Keskustellaan sinun organisaatiosi tarpeista ja rakennetaan kokonaisuus viitoittamaan toimintaa ensi vuosikymmenelle!

Lisätietoja: Reijo Pirttijärvi, etunimi.sukunimi@kantar.com

Kategoria: 
Uutiskirje